Keszthelyi Holding tagja
Archívum

A magán egészségbiztosítás, mint új adómentes juttatás a jövő sztárja

2016. november 30., Budapest – Jövőre várhatóan minden eddiginél elterjedtebb lesz a cégek körében a magán egészségbiztosítás, mint adómentes béren kívüli juttatás egy jogszabályi változás miatt, emellett a társadalombiztosítási ellátással elégedetlenek egyre többen választhatják majd a magán egészségügyi szolgáltatásokat. Már most is közel 1,5 millió cafeteriában részesülő munkavállaló van, és ha a munkaadók még több lehetőséget látnak ebben a juttatásban, akkor az a piacon robbanásszerű növekedést hozhat a szekértők szerint.

2017-től megváltoznak a béren kívüli juttatások szabályai (2016. évi LXVI. törvény), a 2015-ben mintegy 350 milliárd forintot kitevő cafeteria juttatások eloszlása emiatt jelentősen megváltozhat; a cégek jövő év elejétől adómentes juttatásként vásárolhatnak csoportos vállalati egészségbiztosítási csomagokat.

Emellett a GKI Egészségkutató Intézet felmérése szerint az elmúlt évtizedben 30 százalékról 37 százalékra (több mint 700 milliárd forintra) nőtt a magánfinanszírozás aránya az egészségügyi rendszer forrásaiban.

 „A növekedés elsődleges oka, hogy az elmúlt években egyre többen választották a magán egészségügyi szolgáltatásokat a társadalombiztosítási ellátás színvonalának rohamos csökkenése miatt. Az egészségbiztosítási terület és a biztosítási szolgáltatások hátterét létrehozó magán egészségügyi intézmények térnyerése és fejlődése már egy ideje megfigyelhető.  A különböző (MABISZ, portfolio.hu) konferenciákon a közelmúltban egyértelműen vezető témává vált a magán egészségbiztosítás, mint a legdinamikusabban fejlődő és fejleszthető ágazat – mondta Bartha Zoltán, a Biztosítárs Magazin alapító főszerkesztője, az Egészségbiztosítási Almanach könyv szerzője.

A betegség megelőzés, az egészségmegőrzés, a fittség korunk egyik legfontosabb feladata, így jó választás és hosszútávon kifizetődő lehet a cégek körében a magán egészségbiztosítás szolgáltatása. A kiadvány azt is megmutatja, hogy milyen adózási kedvezmények állnak a cégek rendelkezésére, milyen biztosítók, szolgáltatások érhetőek el a piacon, melyek a legelőnyösebb konstrukciók számukra. A cégvezetőknek olyan átfogó képet nyújt a kiadvány, ami alapján dönteni tudnak, hogy melyik egészségbiztosítási program a legmegfelelőbb számukra. Ma a legnépszerűbb szolgáltatás a szülészeti- és fogászati magánrendelés.

A Keszthelyi Média által kiadott, novemberben megjelent Egészségbiztosítási Almanach nem csak a cégvezetők kézikönyve, hiszen a magánemberek számára is elsőként foglalja össze és teszi közérthetővé a magyar magán egészségbiztosítási lehetőségeket. Rangsorolja a piaci szereplőket, a 30 legnagyobb árbevételű magán egészségszolgáltatót, bemutatja az egészségbiztosítási konstrukciókat kínáló biztosítókat, az elérhető valamint a legkeresettebb magán szolgáltatásokat. Több szemszögből is körbejárja a munkaadó által köthető magán egészségbiztosítási lehetőségeket, ezáltal több alternatívát nyújt a vállalatoknak a béren kívüli juttatások kiválasztásához.